Információ & foglalás

Programajánló

Látnivalók, kirándulás lehetőségek Nagyatád és környékén.

demo

Szoborpark, Nagyatád

A város egyedülálló idegenforgalmi látványossága a világhírű Szoborpark, ahol 70 monumentális alkotás fogadja a látogatókat. 1975-ben hozták létre magyar és nemzetközi művészekkel működő faszobrász alkotótelepet. A 20 hektáros szoborpark a Rinya patak és a Malom árok mellett terül el. Fennállása alatt 130 köztéri szobormű készült el, közülük több mint száz, ma is látható - elsősorban az alkotótelep területén, ill. Nagyatád parkjaiban, de a környező településeken is elhelyeztek néhányat

c9bba2d68287919dbfde654c1edd7a41 bb14f240dd2ba34107684df0918b06a9

Hadipark, Nagyatád

2002. szeptember 17. került megnyitásra a Nagyatádi Hadipark, melyet a 69. Harckocsi Ezred Baráti Köre az ezred történetének megörökítésére és Nagyatád Város katona hagyományainak megőrzésére hozott létre.
A hadiparkban kiállított eszközök és tárgyak nagy részét a Baráti Kör tagjai és az Ezredben egykor szolgálatot teljesítő katonák ajánlották fel a múzeum részére.A haditechnikai eszközök szállítási és hatástalanítási nehézségek ellenére folyamatosan érkeztek és érkeznek a Hadiparkba.

59a1090b9d9ef5e1b7c32b67b0e68858 e231efdc2cd78c5031c5871e5306ef37

Kaszópuszta

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút, kisvasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

6843379f1f890c10afe525da57fb2df5 02edd061c70d73a20ae9264e4e80202a

Szabadtéri Néprajzgyűjtemény, Szenna

A szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum Somogy megyeszékhelyétől, Kaposvártól 8 km-re található, és az országban egyedülállóan, helyi kezdeményezésre, egy élő faluban létrejött falumúzeum. Célja a Somogyban napjainkig fennmaradt talpas-favázas népi építészet emlékeinek az utókor számára történő megőrzése a szabadtéri néprajzi gyűjteménybe történő áttelepítésével. Az áttelepítés a hitelesség igényével, az eredeti faelemek lehető legnagyobb mértékű megtartásával, a hagyományos anyagok és technika alkalmazásával történt. A múzeum területén található Somogy egyik legszebb műemléke, az 1785-ben népi barokk stílusban épült festett, kazettás mennyezetű református templom, mely igazi ékköve a megyének. A templom máig aktív szerepet tölt be a falu életében.
A falumúzeum a történeti falusi épületek sikeres újratelepítéséért 1982-ben megkapta az Európa-Nostra Díjat.A Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum egész évben várja látogatóit színvonalas hagyományőrző programjaival: az esztendő jeles napjaihoz kötődő játszóházakkal, nyári táborokkal, kézműves bemutatókkal és táncházakkal.

Vidrapark, Petesmalom

Mike és a lábodi útelágazó között, félúton, hamarosan feltűnik az útszélen a Vidraparkot jelző tábla. Az erdei úton, - amely személy autóval is viszonylag jól járható - egy 10 perces kellemes zötykölődés után elénk tárul a Patikus tó; megérkeztünk Petesmalomba.

A Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban található Luca és Aladár, a két mentett vidra. Mindkettőnek anyját autó ütötte el. Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk él.

Magyarország, közelebbről Belső-Somogy európai "vidra-nagyhatalom". A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi "vidra-Paradicsom". Védelmet, búvóhelyet, élelmet talál itt ez a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozó. E tórendszerek jelentős részét természetvédelmi céllal vásárolta meg 1993-94-ben a Somogy Természetvédelmi Szervezet. A cél a természeti értékek megőrzése, és bemutatása volt. Ennek érdekében dolgozta ki a Szervezet az ökológiai célokat szolgáló területkezelési módszert, az itt folyó extenzív halászatot. Ez a vidra mellett a többi vízhez kötődő faj élőhely és táplálékbázisát is biztosítja.

A petesmalmi terület adottságait tekintve a legalkalmasabb a Belső-Somogyra jellemző erdei tavas területek élővilágának bemutatására, ezért itt alakítottuk ki, és nyitottuk meg a Vidraparkot 1998-ban. A látogatók itt megismerhetik a vidra élőhelyét, s mindazon állat- és növényfajokat, amelyek erre az élőhelytípusra jellemzőek. A bemutató útvonalon felépített megfigyelőkunyhókból az élővilág zavarása nélkül nyerhetünk bepillantást a tavak mozgalmas életébe. Az itt szerzett élmények, tapasztalatok, ismeretek rendkívül fontosak a természeti környezet iránt érzett felelősség kialakításában, megerősítésében - minden korosztály számára.

Vidrapark Vegyes- Vidrapark

Szarvasfarm, Bőszénfa

Szelíd szarvasok, agancs gyűjtemény, lovaskocsis vagy traktoros szarvasnézés Európa legsokoldalúbb szarvasfarmján, minden korosztály számára, előzetes bejelentkezéssel.

A Kaposvári Egyetem működteti az ország legnagyobb zárttéri vadgazdaságát Bőszénfán, ahol több, mint 3000 vad található. A létesítmény alapvetően oktatási, kutatási és termelési célokat szolgál, de érdekes és sokrétű látnivalókat kínál egész évben az állat- és természetbarátoknak is, akik ELŐZTES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN bepillantást nyerhetnek az itt folyó munkába, megtekinthetik és meg is simogathatják a szarvasokat. A vadételekre specializálódott éttermünkbe is kóstolhatják a saját vadfeldolgozó üzem által készített termékeket. Programjaink kellemes kikapcsolódást és felejthetetlen élményt nyújtanak minden korosztály számára.

Állandó látnivalók és szolgáltatások: szarvaspark, szelíd szrvasok és Magyarország nagyvadfajai, agancsgyűjtemény, háziállatok, szarvasnéző kirándulás a tenyészterületre traktorral, vagy lovaskocsival.

Nyitva tartás: Látogatható: - március 15-től június 16-ig 10-15 óráig, vezetett túrák hétvégeken 10 és 14 órakor. - június 15- augusztus 31-ig 9-18 óráig, vezetett túrák naponta 10 és14 órakor. -augusztus 31-november 15-ig 10-15 óráig, vezetett túrák hétvégeken 10 és 14 órakor. Étterem nyitva - 03. 15-06 15-ig 10-15 óráig - 06.15-től 08. 31-ig 9-18 óráig - 08 31-től 11. 15-ig 10-15 óráig 11. 15-03. 15-ig a Vadaspark és az Étterem csak csoportoknak előre bejelentkezés alapján látogatható!

Krisna-völgy, Somogyvámos

A Krisna-völgy a Balatontól 30 km-re, Kaposvár irányában fekvő biofarm, vallási központ és idegenforgalmi látványosság mintegy 260 ha területen. Dísztavak, ligetek, arborétumok - több száz növény- és állatfajjal, biokertészet, méhészet és templom tekinthető meg. A Völgyben százötven Krisna-hívő szerzetes lakik, ők ökogazdálkodás révén, védikus életmóddal, önfenntartásra törekedve élnek itt.

Nyitva: egész évben: 10-17 h

302937i1 302937p8

Hajózás a Dráván

Magyarország legvadregényesebb, legtisztább vizű és legérintetlenebb folyóját, a Drávát Barcsig csak kenuval járhatjuk be, a Barcs alatti szakaszon azonban sétahajóra vagy motorcsónakba is szállhatunk.

Magyarország legvadregényesebb, legtisztább vizű és legérintetlenebb folyóját, a Drávát Barcsig csak kenuval járhatjuk be, a Barcs alatti szakaszon azonban sétahajóra vagy motorcsónakba is szállhatunk.

A Dráva, amely mintegy 150 km hosszan kanyarog az ország dél-nyugati határán, Magyarország legtisztább és legérintetlenebb folyója. A Mura és a Rinya torkolata közötti somogyi szakaszon szinte alig látszik a folyószabályozás hatása: kanyargós medrében ugyanúgy vándorolnak a kavicszátonyok, pusztulnak, kimosódnak a magas partfalak, ahogy évszázadokkal ezelőtt. A vadregényes tájat az élő és a holt víz jelenléte határozza meg, a folyót ligeterdők, mocsárrétek szegélyezik, a holtágakban tündérrózsa nyílik, megterem a sulyom, megtelepszik és költ a fekete gólya, a rétisas, a kerecsensólyom.

Ajánlott program: közel 3 óra időtartamú hajóút Barcs és Drávatamási község között. Útközben megtekinthetik a Csormos szigeten kialakított tanösvényt. Ár: 2.500 Ft/felnőtt.

54f1d550c13d7 5504231bc3415

Zselici Csillagpark

Látogatóink bő 1,5 órás, csillagvizsgálói programja az alábbi részekből áll:

 • Derült időben távcsöves bemutató során megtekinthetik a Napot. 100 milliméter átmérőjű, hidrogén alfa szűrővel ellátott Lunt távcsövünk a Nap korongján (kromoszférájában) az aktív területeket mutatja meg.
 • Természeti kiállításunkon a Zselic élővilágát mutatjuk be. Az előadóteremben felállított diorámákban a zselici tájra jellemző állat-, növény- és gombapreparátumok kaptak helyet, pl. baglyok, denevérek, aranysakál, kakasmandikó, világító tölcsérgomba.
 • Csillagászati kiállításunkon megismerkedhetnek a meteoritok főbb fajtáival, a fényszennyezés környezeti hatásaival, valamint a Hubble űrtávcső történetével és jelentőségével.
 • Utolsó állomásunkon, a planetáriumban a csillagos égboltot (csillagok – csillagképek, bolygók, Tejút) ismertető előadásokkal, valamint egész-kupolás, tudományos ismeretterjesztő filmekkel várjuk látogatóinkat.
 • Kérésre, a kilátóból ismertetjük a környező zselici települések történetét. (Csak nappal.)

Naponta többször indítunk vezetett bemutatókat.

 

 • "Nagyon élveztük az aktív kikapcsolódást. A személyzet nagyon kedves és előzékeny volt, mindenben segítenek. A wellness rész szuper, a szaunával, gőzzel, medencével és a jakuzzi-val. Minden tiszta..."
  Gozony Gergő
 • "A hotel tiszta és jól felszerelt. Az ár-érték aránya nagyon jó! A személyzet rendkívül barátságos, segítőkész. Az ételek: széles választék, újszerű, finom ízek, ízléses tálalással. 10/10 pont!..."
  Tolnai Anita
 • "Kedves kiszolgálás, kitűnő wellnes, finom ételek. Ízléses, barátságos szálloda, biztosan visszatérünk!

  Ajánlom!

  4 nap (3éj) alapján



  "
  M. László
 • "Egy éjszakát töltöttünk a szállodában, barátokkal és a kutyámmal, a vendégszeretet az első pillanattól kezdve tökéletes kb mintha hazamentünk volna,segítőkészek, udvariasak, előzékenyek,..."
  Dedics Péter
 • "Tisztelt Hotel! Három éjszakát töltöttünk el a feleségemmel Önöknél. A szálloda a mai kor szellemében lett felújítva. Tökéletes. Minden tökéletes volt. Környezet, csend, tisztaság, a személyzet..."
  Táborfi Károly
 • "Tisztelt Hotel! A Húsvéti ünnepeket töltöttük a Hotelben de még ilyen kellemes környezetben nem pihentünk. A kedves személyzet a tulajdonos a pincérek a recepciósok annyira kedvesek barátságosak..."
  Somodiné Darnyi Klára